Uppfödning och kullar

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har jag sysslat med kattuppfödning I lite mer än tre år nu. Det har varit en riktig resa som har lärt både mig och min hustru otroligt mycket. Självklart är kattuppfödning ingen dans på rosor, utan det har varit ganska ansträngande från och till. Sen får man inte glömma den ekonomiska faktorn. Kattuppfödning är en dyr hobby och du lär nog inte gå med vinst, utan tvärtom.

Jag brukar säga att det är lite grann som att skaffa barn, en otrolig uppoffring men man får otroligt mycket tillbaka. Min kärlek till Katter har växt enormt, och jag gjorde verkligen rätt val när jag valde den norska skogskatten. Det är en ras som aldrig upphör att fascinera mig.

Uppfödning och kullar

Vad som kan gå fel..

Precis som med att skaffa barn så är kattuppfödning ett riktigt äventyr. Många saker kan gå snett, och man får vara beredd på det värsta I vissa fall. Som sagt är det ingen dans på rosor utan det kan vara en tuff upplevelse. För honkatter är det inte lätt att föda sina ungar och det kan mycket väl hända att ungarna föds missbildade eller döda. Det är viktigt att ha en veterinär till hands ifall saker går snett och se till att vara ordentligt försäkrad!

En katthona kan föda ganska många ungar på ett och samma år. Jag har haft en Katter som har fått två kullar på ett år, en gång till och med tre kullar. Kullarna varierar I storlek och hur många ungar som överlever födseln varierar också. En kull kan innehålla sex ungar eller mer. Det gäller att vara beredd på att kunna ta emot så många ungar! Och har du nått gränsen för hur många ungar du är redo för så skydda din honkatt mot framtida, oönskade graviditeter.

Preventivmedel

Om inte din honkatt ska avla mer så bör den steriliseras. Den kommer dock fortfarande ha kvar driften till fortplantning, så om den även kastreras försvinner den driften och kommer göra din katt lite mer harmonisk. Det är påfrestande för en katt att löpa!

Vill du skydda din honkatt mot graviditer finns dessutom möjligheten att ge den p-piller. P-piller har dock sina nackdelar: det ger inget komplett skydd och risken ökar att din katt får inflammationer I livmodern eller juvercancer. Och föder din honkatt sedan en kull, p-pillren till trots, så är risken större att de ungarna blir missbildade.

Det är alltså ett stort ansvar att bli kattuppfödare, något man måste vara medveten om. Men är du medveten om detta och menar du allvar med uppfödningen så bör du inte låta dig avskräckas.