Lite tips för dig som ska köpa en raskatt

Ska du köpa en raskatt? Och har du bestämt dig för en raskatt? Det är en del saker man måste tänka på – det är inte som att köpa en vanlig katt, utan vissa saker måste man ha i åtanke. Först och främst är det viktigt att du är säker på att den du köper av är en seriös uppfödare. Se också till att träffa uppfödaren i fråga innan du bokar tid.

När du väl träffar uppfödaren och får en chans träffa katten du eventuellt ska köpa så håll utkik åt några saker hos katten: är kattungen smutsig är det självklart inget bra tecken! Den ska vara välvårdad, även öronen ska vara fina och med ögon som är klara. Andra problem som ger tecken av en ohälsosam katt betyder att det är nog bäst att avstå från köpet. Använd din intuition och ditt sunda förnuft! Kan du träffa mamman till katten är det naturligtvis ett plus – då kan du bilda dig en uppfattning om dess temperament och få en föraning om hur kattungen kommer att utveckla sig.

Stamtavla är även det viktigt, försök kunna få se en sådan om den finns. Speciellt om du planerar att ställa upp I en utställning är det viktigt med en stamtavla för att du ska kunna vara med och tävla.

Se sedan till att skriva under ett kontrakt som bekräftar köpet. Köp bara en katt som har vaccinerats mot kattpest och avmaskats. Den bör även vara besiktigad av en veterinär – och inte yngre än 12 veckor.

Lite tips för dig som ska köpa en raskatt

Varför raskatt?

Fördelen med raskatter är att deras beteenden är mer renodlade. Det gör det lättare för dig som kattägare att förutse hur din katt kommer att bete sig. Vill du ha en innekatt är en raskatt nog också ett bra val – men det är större risk att din katt kommer att lida av sjukdomar om du väljer en raskatt.

Har du blivit intresserad av att köpa en norsk skogskatt? Kolla då i så fall på den här hemsidan: www.skogkattslingan.com

Tävlingsinriktad?

Kanske är du även sedan av att ställa ut din katt? Det är ett bra sätt att visa upp katterna man föder upp och på så sätt göra reklam för sin verksamhet. Vill du ställa ut din katt kommer den att sedan tilldelas en klass beroende på dess ålder och huruvida den är kastrerad eller ej. Har den tävlat tidigare får den också en annan klass.

Det finns mängder av tips online för dig som är intresserad av tävlingar, eller fråga någon du känner som är insatt.