Lär dig läsa din katt

I det här inlägget tänkte jag skriva om katters kroppspråk och vad det säger om dom. Precis som hos människor så berättar en katts rörelser mycket om dess sinnesstämning. Lär dig känna din katt och läsa av dess humor! Det kräver lite övning, men efter lite övning och noga observationer så kommer du – förhoppningsvis – bli en expert.

Förutom att uttrycka sig med kroppen så ”pratar” även Katter. Speciellt rasen jag har specialiserat mig på, den norska skogskatten, är väldigt pratglad. Försök lyssna på tonen I kattens röst: låter den vädjande och underlägsen, eller fräser den aggresivt? Lyssna på din katt och titta samtidigt på kattens kroppspråk för att förstå din katt.

Lär dig läsa din katt

Vad man ska titta efter

Svansen visar mycket om hur din katt mår för tillfället. Om den står rakt upp är din katt förmodligen trygg och avslappnad, speciellt om tippen på svansen är lätt böjd. Rör svansen sig däremot lite av och an betyder det nog att katten är nyfiken och uppmärksam. Titta även på ögonen – är ögonen fokuserade på en viss punkt betyder det med säkerhet att din katt har blivit uppmärksam på något särskilt.

Känslor som rädsla eller oro kommer din katt känna om det är något som stör den. Lär dig märka av dessa negativa reaktioner för att märka ifall ditt husdjur inte mår bra. Känner din katt sig inte trygg kommer det märkas tydligt på dess kroppspråk. Ifall din katt är rädd ligger öronen tätt mot huvudet och huvudet är sänkt. Kolla på ögonen – är pupillerna stora? I så fall ger din katt uttryck för rädsla eller kanske underlägsenhet.

Dåligt humör

Om din katt känner sig hotad kommer den inta försvarsställning. En katt som är orolig och ängslig kommer vilja försvara sig. Ser det ut som att katten vill göra sig så osynlig som den bara kan? Ser det ut som att katten drar sig inåt sig själv, med böjd rygg och kroppen I en vinkel mot en potentiell angripare så har den nog intagit försvarsställning. Titta på svansen – piskar katten med svansen, eller är den kanske böjd och större än vanligt? Fräser, morrar eller spottar din katt samtidigt så innebär det att den är beredd att försvara sig mot en angripare. I dessa fall så är katten fokuserad på en enda punkt – närma dig katten med varsamhet och gör inga häftiga rörelser.

Fighter katter emellan är ingen ovanlighet utan sker då och då. Visar din katt tydliga tecken på aggresivitet betyder det att ett slagsmål hanger I luften. Hur ser en aggresiv katten ut? Ett säkert tecken är återigen svansen: en svans som piskar fram och tillbaka långt längs marken ger uttryck för aggresivitet. Små pupiller och en öppen mun, med läppar som är tillbakadragna, hänger också ihop med en aggresiv sinnesstämning. Dessutom kommer öronen vara riktade bakåt och spetsigare än vanligt, och morrhåren framåtriktade. Ser din katt ut på detta sätt kommer den snart ryka ihop med någon eller något.

Det är viktigt att respektera sin katt och dess sinnesstämning. Ser det ut som att din katt vill dra sig tillbaka och undvika sällskap så försök inte att tvinga dig på katten. Det är viktigt att ditt husdjur känner att det kan lita på dig. Ser det ut som att din katt känner sig nervös och orolig så försök ta reda på anledningen varför – förhoppningsvis kan du få den att känna sig avslappnad igen. Ligger den på rygg och visar dig sin mage så betyder det att du har lyckats med att vinna dess tillit.