Den Norska skogskatten

I början av bloggen nämnde jag att jag föder upp norska skogskatter. Det finns många anledningar till att jag valde just denna ras. Den första katten som jag kom nära inpå var min frus katt ”Trotsky”, en brun aby. Den katten trivdes jag riktigt bra med och när Trotsky dog bestämde vi oss för att börja med kattuppfödning. Tanken var faktiskt från början att alla katter skulle vara av just den rasen, men en god vän – som vet betydligt mer om katter än jag – rådde mig att istället föda upp norska skogskatter. Vanligen är jag naturligt avogt inställd till allt som är norskt men min kloka vän brukar ha rätt om det mesta, så norska skogskatter fick det bli.

Den Norska skogskatten

Fördelar med den norska skogskatten

Norska skogkatter – eller även kallad ”skogisar” – lämpar sig otroligt bra till kattuppfödning i den värmländska skogen. Som namnet kanske antyder så har de inga problem med att trivas på den våra nordliga breddgrader. Norska skogkatter har ett väldigt speciellt utseende, de ser riktigt vilda ut, som våra vikingaförfädrer ungefär…Katterna har en tjock päls med mycket ull och långa hår som hänger från ryggen. Detta gör att den är ordentligt påpälsad och har ett bra skydd mot vårt ibland rätt hårda klimat. De långa håren som hänger över ryggen stöter faktiskt bort vatten och håller djuret torrt!

Dessutom är katterna stora och kraftiga, med ordentliga muskler. Ska man överleva i de norska skogarna får man inte vara en sillmjölke. Svansen på katterna är även den stor och väldigt yvig, och de tycker gärna om att svänga på den. Norska skogkatter har höga ben och kroppen är längre än på andra katter. En annan sak som skiljer den från andra kattraser är att bakbenen är högre än bakbenen. Kanske är det det som ger norska skogkatter deras modiga utseende, tillsammans med den kraftiga hakan och stora öron.

Hur det är att leva med en norsk skogskatt

Det bästa med just den här rasen är, i alla fall i min mening, deras behagliga temperament. Vad man snabbt märker med dessa katter är hur sociala de är. Mina katter följer mig överallt och pratar gärna med mig. De pratar på sitt eget språk förstås men jag tycker mig kunna förstå dem. Jag är rätt säker på att de I sin tur kan förstå vad jag säger. Norska skogskatter är nämligen särdeles intelligenta. Tro mig när jag säger att dessa katter har en stor dos personlighet som du kommer lära dig älska – de är tillgivna utan att vara krävande, pratglada utan att vara högljudda och vilda men samtidigt eleganta. En fördel med att leva på landet med norska skogskatter är att de kan få utlopp för sina jägarinstinkter. Katter av denna ras är nämligen otroligt begåvade jägare. (Men det betyder inte att de inte passar som innekatt, även om mam bor i lägenhet kommer ens skogskatt trivas!)

Eftersom dessa katter är så sociala så kommer de komma överens med i stort sett vem, eller vad som helst. Har du hundar är det alltså inget som helst problem att skaffa en norsk skogskatt. Mina två labradorer, Rolf och Hannibal, leker gärna tillsammans med våra katter! Se bara till att det finns gott om plats där du bor så att de inte går varandra på nerverna.