Bra att veta för kattupfödare

Funderar du kanske också på att bli kattuppfödare? Vad roligt i så fall! Jag tänkte försöka ge lite tips I det här inlägget på saker som kan vara bra att veta som nybörjare. (Och även om du inte funderar på att börja föda upp katter kan det nog vara av intresse ändå..hoppas jag I alla fall.)

Jag har fött upp Katter I snart dryga tre år nu, så jag skulle nog ändå våga säga att jag är hyfsat rutinerad inom detta område. Men någon ”expert” är jag nog inte. Helt färdiglärd med kattuppfödning blir man nog aldrig, utan det är en ständig lärningsprocess. Det behöver inte innebära något negativt, utan tvärtom är det för mig bara roligt. Hela tiden överraskas jag och kan lära mig nya saker.

Bra att veta för kattupfödare

Var börjar jag?

Vi kan börja med det självklara: för att föda upp Katter krävs det gott om plats – med fördel ett stort hus på landet – och gott om tid. Jag har haft turen att ha I alla fall det första av dom två, men eftersom jag jobbar heltid kan det knipa med tid ibland. Men lyckligtvis har jag en fru som får rycka in när det krävs.

Sedan är det viktigt att ha en mentor när man är helt grön på kattuppfödning. Det kan vara mycket att hålla reda på, så om du har någon som kan assistera dig I början kommer det hjälpa dig enormt. Jag har en god vän som vet en hel del om Katter I allmänhet och norska skogskatter I synnerhet. Utan honom hade det nog aldrig gått faktiskt. Om du nu inte känner en kattexpert personligen behöver det inte avskräcka dig. Försök att få kontakt med en erfaren uppfödare som du kan få tips och råd från. Se också till att ha tillgång till en duktig veterinär, helst en som är specialiserad på just Katter.

Innan du börjar med själva uppfödningen gäller det att välja vilken ras du vill föda upp. Alla raser har olika karakteristika, försök att hitta en som passar just dig och din livsstil. Det är viktigt att ha en kattras som är kompatibel med ens eget temperament och sätt att leva. Naturligtvis kan man också föda upp flera olika raser samtidigt, men om du är helt ny på området rekommenderar jag dig att fokusera på en enda.

Viktigt att veta

När du sen har bestämt dig för en ras så gör du en grundlig research: ta reda på allt som finns att veta om just den kattrasen. Böcker, internet och andra kattuppfödare är alla utmärkta källor till information! Se till exempel Sveriges Kattklubbars Riksförbunds hemsida: http://www.sverak.se/sverak/Uppfodning/fodaupp_mer.htm

Ta även reda på alla lagar som gäller för kattuppfödning! Man kan inte bara avla hur som helst, utan lagar existerar för att skydda katterna mot eventuella sjukdomar. Se Jordbruksverket för att ta reda på vad som gäller.

Och det viktigaste: ha roligt med dina Katter! Du kommer antagligen inte göra någon stor profit på denna verksamhet, utan kattuppfödning är något som passionerade kattälskare ska syssla med.